HACCP is een afkorting voor ‘Hazard Analysis and Critical Control Points’. Vertaald en samengevat in het Nederlands, ook wel gevarenanalyse en kritische controlepunten genoemd. Het is bedoeld als een preventief systeem om de veiligheid van voedsel te waarborgen. Dit vindt plaats door elk stadium van de productie, verwerking, en distributie te analyseren en hierbij gevaren te herkennen en te beheersen. Maar, wat zegt de HACCP norm over licht en vice versa?
De HACCP norm zelf specificeert geen specifieke eisen voor de verlichting. Buiten om dat is goede verlichting een essentieel onderdeel in ruimtes waar voedsel wordt verwerkt en bereidt. Goede verlichting draagt sterk bij aan het identificeren van verontreinigingen, het juist hanteren van voedsel en het schoonhouden van de ruimte. Wel zijn er algemene richtlijnen en praktijken omtrent verlichting en de HACCP norm. Deze principes dragen bij om te voldoen aan de voedselveiligheid.
Enkele belangrijke aspecten van verlichting op het gebied van voedselveiligheid zijn:
Deze richtlijnen zijn vaak opgenomen binnen interne veiligheidsvoorschriften van de voedselverwerkende bedrijven. Daarnaast kunnen lokale of nationale regelgevingen specifieke eisen stellen aan de verlichting in voedselproductie- en verwerkingsfaciliteiten.
Wilt u meer weten over armaturen welke voldoen aan de hoogste voedselveiligheid?